logotypelogotype2
image1 image1 image1 image1

Z życia szkoły

KONKURS

Zwycięzcą konkursu 

BIG MIND

został Wojciech Pawłowski

uczeń klasy 8a

 pytanie 1

Oto tytuły znanych filmów, książek, baśni i seriali. Podaj ich polskie odpowiedniki:
1. Christmas Carol
2. The Bold and the Beautiful
3. Final Destination
4. Cinderella
5. Keeping Up Appearances
6. Die Hard
7. Prison Break
8. 10 things I hate about you
9. Duplex
10. Gilmore Girls
11. Larger Than Life
12. Married... with children
13. All creatures great and small
14. Save the last dance
15. Desperate Housewives

 

pytanie 2.

Oto „Dzień dobry” w różnych językach. Co to za języki?

1. Buon giorno. - ……………………………
2. Buenos dias. - ……………………………
3. Bon jour.- ……………………………
4. Jó reggelt.- ……………………………
5. Dobrỳ den. - ……………………………

 

pytanie 3.

Jaki jest język urzędowy tych krajów?
1. Brazylia - ……………………………………
2. Austria - ……………………………………
3. Kuba - ……………………………………
4. Australia - ……………………………………
5. Iran - ……………………………………

 

pytanie 4.

Z jakich języków pochodzą następujące polskie wyrazy?

1. Gimnazjum - ………………………
2. Stres - ………………………
3. Burmistrz - ………………………
4. Fryzjer - ………………………
5. Kalafior - ………………………

 

pytanie 5.

Podaj polskie odpowiedniki tych angielskich i niemieckich przysłów: (uwaga: nie chodzi o dosłowne przetłumaczenie, ale o podanie polskich przysłów, mających ten sam sens)

1. A lie has no legs.- ……………………………………………
2. Don’t make a mountain out of a molehill. - ……………………………………………
3. Early bird catches a worm. -………………………………
4. East or West, home is best. -……………………………
5. Alte Liebe rostet nicht. -……………………………………

 

pytanie 6.

1. Kto był pierwszym monarchą, który uczynił z Pałacu Buckingham swoją siedzibę?
2. Jaki zamek jest najstarszą i największą królewską rezydencją pozostającą wciąż w użyciu?
3. W ilu krajach oprócz Wielkiej Brytanii dzierży władzę królowa Elżbieta II?
4. Czy królowa Elżbieta II musi posiadać prawo jazdy, aby móc kierować samochodem?
5. Kiedy powstała Wielka Brytania?
6. W jakiej części Wielkiej Brytanii znajduje się najwięcej na świecie zamków w przeliczeniu na kilometr kwadratowy?
7. Jaki jest narodowy sport Walii?
8. W jakim mieście był nakręcony film Harry Potter?
9. Popularne w filmach sensacyjnych słowo określające policjantów czyli "cop" (gliny) ma swój początek w Wielkiej Brytanii. Skąd wziął się ten skrót?
10. Poniżej zapisane są imiona członków rodziny królewskiej. Podaj ich stopień pokrewieństwa z królową Elżbietą II.
• Prince Andrew - ……………………
• Princess Anne -………………………
• Princess Diana -……………………
• Prince William - ……………………
• Princess Margaret - …………………

 

pytanie 7.

Uporządkuj w kolejności chronologicznej żony Henryka VIII. Dwie z nich były kuzynkami. Podaj które. Zacytuj znają brytyjską rymowankę, która podsumowuje los każdej z sześciu żon Henryka VIII.
Katarzyna Howard ______
Katarzyna Parr ______
Anna z Kleve _____
Anna Boleyn _____
Katarzyna Aragońska _____
Jane Seymour _____

 

pytanie 8.

Połącz nazwy z definicjami:
1) dwupoziomowe autobusy
2) budynek w którym mieszka królowa
3) jemioła
4) szkocka spódnica w kratę
5) muzeum figur woskowych
6) przerwa na herbatę/lunch
7) skarpety na prezenty
8) miejsce urodzenia Szekspira
9) cukierek-niespodzianka
10) wieża zegarowa

a) KILT
b) FIVE O’CLOCK TEA
c) DOUBLE-DECKERS
d) STOCKINGS
e) BUCKINGHAM PALACE
f) STRATFORD-UPON-AVON
g) BIG BEN
h) MISTLETOE
i) MADAME TUSSAUD
j) CRACKER

 

pytanie 9.

Najciekawsze zwyczaje świata!
1. W jakim kraju odwrotnie okazuje się "tak" i "nie"?
a) Bułgaria
b) Stany Zjednoczone
c) Egipt

2. Którego zachowania należy unikać będąc w Chinach?
a) spóźnialstwa
b) plucia w miejscach publicznych
c) targowania się

3. Przebywając w jakim kraju nie powinniśmy pozostawiać po sobie napiwku?
a) Indie
b) Nowa Zelandia
c) Japonia

4. Które zachowanie jest typowo Greckie?
a) ustawianie się w kolejkach do metra
b) chodzenie w bikini po ulicach
c) jedzenie ze wspólnego talerza

5. W jakim kraju podczas uroczystości dnia zmarłych puszcza się ogromne, ozdobne latawce?
a) Meksyk
b) Chiny
c) Gwatemala

6. W jakim kraju nie należy kupować zegarka na prezent, który oznacza zły przesąd powiązany z tematem śmierci?
a) Chiny
b) Tajlandia
c) Japonia

7. W którym kraju zamiast klaskania, stuka się w stół?
a) Francja
b) Szkocja
c) Niemcy

8. W jakim państwie mieszkańcy mają zwyczaj klaskać po wylądowaniu samolotu?
a) Australia
b) Indonezja
c) Polska

9. Jaki kraj słynie z całowania w oba policzki, jako niezbędny element powitania?
a) Hawaje
b) Francja
c) Chorwacja

10. Gdzie przed rozmową ze starszą osobą, młodzi przykładają dłoń starszych do czoła, jako oznakę szacunku?
a) Peru
b) Włochy
c) Filipiny

 

pytanie 10.

Połącz zwyczaje i zachowania z krajami, w których występują.
1. Francja
2. Włochy
3. Dania
4. Niemcy
5. Argentyna
6. Chiny i Indie
7. Turcja
8. Japonia i Korea Południowa

a. Niedopuszczalne jest nawet minimalne spóźnienie. Uważa się tam, że jeśli ktoś każe na siebie czekać oznacza to, że według niego jego czas jest cenniejszy od czasu innych.
b. Zostawianie napiwku uznawane jest za obrazę. Pracownicy uważają, że za swoją pracę dostają godną pensję a wykonywana praca jest ich dumą, więc nie potrzebują dodatkowych datków.
c. Za nieuprzejme uznaje się przychodzenie na zaproszenie dokładnie na czas.
d. Trzymanie jednej ręki w kieszeni uznaje się za aroganckie.
e. Rozrywanie prezentu natychmiast po jego otrzymaniu na oczach wręczającego jest zachowaniem niekulturalnym i wskazuje na chciwość.
f. Posypywanie dań dodatkowym serem uchodzi za niegrzeczne, bo sugeruje, że posiłek jest niesmaczny i wymaga "doprawienia".
g. Nigdy nie bierz ostatniego kawałka. Ostatni kawałek należy się wszystkim po równo i tak ma być podzielony między każdego z biesiadników, aż nie zostanie z niego nawet okruszek.
h. Pieczywo odkładaj na stół, a nie talerz. Oprócz tego warto pamiętać, że spożywa się je do posiłku, a nie przed, i odrywając rękoma, a nie odgryzając kolejne kęsy.

 

 

ODPOWIEDZI

pytanie 1

1. Opowieść wigilijna
2. Moda na sukces
3. Oszukać przeznaczenie
4. Kopciuszek
5. Co ludzie powiedzą?

6. Szklana Pułapka
7. Skazany na śmierć
8. Zakochana złośnica
9. Starsza pani musi zniknąć
10. Kochane Kłopoty
11. Pięć ton i on 
12. Świat według Bundych
13. Wszystkie stworzenia duże i małe
14. W rytmie hip hopu
15.Gotowe na wszystko

pytanie 2.

1. włoski
2. hiszpański
3. francuski
4. węgierski
5. czeski

pytanie 3.

1. j.portugalski
2. j.niemiecki
3. j.hiszpański
4. j.angielski
5. j.perski

pytanie 4.

1-grecki 
2-angielski
3-niemiecki
4-francuski
5-włoski 

pytanie 5.

1. Kłamstwo ma krótkie nogi
2. Robić z igły widły lub Nie rób z igły wideł
3. Kto rano wstaje, temu Pan Bóg daje
4. Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej 
5. Stara miłość nie rdzewieje

pytanie 6.

1. Pierwszym monarchą, który zrobił z niego swoją siedzibę była królowa Wiktoria. Mieszkała tam od 1837 r.
2. Zamek Windsor 
3. Oprócz władania Wielką Brytanią królowa Elżbieta II dzierży też władzę w 15 innych krajach m.in. na Jamajce, w Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii oraz na Wyspach Salomona. Co jakiś czas odwiedza swe ziemie – np. w Australii była 22 razy, a na Jamajce 16 razy.
4. Elżbieta II jest jedyną w Wielkiej Brytanii osobą, która nie musi posiadać prawa jazdy ani też mieć rejestracji w swoim samochodzie.
5. 1535, zaś Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii- 1 stycznia 1801 roku
6. w Walii
7. Rugby
8. w Londynie i Oxfordzie 
9. wzięło się ono od wyrażenia "constabl on patrol".
10. 
Prince Andrew- drugi syn królowej Wielkiej Brytanii Elżbiety II i księcia Filipa
Princess Anne- córka królowej Anglii Elżbiety II i księcia Filipa
Princess Diana- pierwsza żona Karola, księcia Walii
Prince William- syn Karola, księcia Walii i Diany Spencer, wnuk królowej Elżbiety II
Princess Margaret- młodsza siostra królowej Elżbiety II, członek brytyjskiej rodziny królewskiej   

pytanie 7.

1. Katarzyna Aragońska
2. Anna Boleyn
3. Jane Seymour
4. Anna z Kleve
5. Katarzyna Howard
6. Katarzyna Parr

Kuzynki: A. Boleyn  i K. Howard (była siostrzenicą matki Anny Boleyn)

Divorced, beheaded and died.
Divorced, beheaded, survived.

pytanie 8.

ODPOWIEDZI: 1C, 2E, 3H, 4A, 5I, 6B, 7D, 8F, 9J, 10G  

pytanie 9.

ODPOWIEDZI: 1A, 2A, 3C, 4C, 5C, 6A, 7C, 8C, 9B, 10C

pytanie 10.

1 h
2 f
3 g
4 a
5 c
6 e
7 d
8 b

 

2020  Strona Szkoły Sobolewo  globbers joomla template